KÄHLER

Kähler er et dansk keramikkselskap, opprinnelig fra Næstved. Kähler startet opprinnelig produksjon av kakkelovner og potter, og fra 1880 begynte selskapet å lage kunstkeramikk.

Historien om Kähler begynte tilbake i 1839, da pottemakeren Herman Kähler åpnet et lite keramikkverksted i Næstved. Det var sønn av samme navn som gjorde fabrikken berømt, og dannet grunnlaget for en av keramikkhistoriens største danske suksesser.

Kähler-verkstedet var på 1800- og 1900-tallet et samlingspunkt for mange av tidenes største danske kunstnere, som f.eks. Thorvald Bindesbøll, Svend Hammershøi og Kai Nielsen.

Kähler er i dag representert på utstillinger og museer over hele verden. Kähler har bidratt til historiske dekorasjoner, som er utstilt i København rådhus, Aarhus Teater og Riksarkivet i Viborg.   I 2008 overtok arkitekten Frantz Longhi den nå over 175 år gamle keramikkbedriften, som var starten på et moderne eventyr om Skandinavias kanskje mest innovative design- og matmerke, Kähler.

Hvert eneste vase som blir produsert i dag er en hyllest til Kählers unike historie og en feiring av et håndverk som er blitt bevart over tid. De keramiske designene blir laget for hånd på samme måte som for over 175 år siden. Hver eneste vakre glasur og farge er fortsatt laget på omstendelig vis ved bruk av Kählers keramiske håndverkstradisjoner.

Kähler Omaggio

Omaggio-vasen har skapt furore de senere årene, og det hele toppet seg i 2014 da Kähler lanserte en gullstripet utgave av vasen i begrenset opplag. Vasen ble imidlertid raskt utsolgt, og den ble videresolgt på nettet til flere tusen kroner over utsalgsprisen. Det har blitt laget flere versjoner av vasen, og den er solgt i hele 700 000 eksemplarer i Norge, og enda flere i Danmark. Noen påstår at vasen har blitt et symbol på overforbruk og småborgerlighet, som resulterte blant annet i en vaseknusingsaksjon i Danmark, hvor 600 vaser ble knust i en protest mot forbrukersamfunnet.

Nye kolleksjoner

Den store hypen rundt Omaggio har lagt seg, og Kähler leverer stadig nye kolleksjoner som slår an i markedet. Først ute var Hammershøi-serien, som fortsatt er svært populær. Produktene i Hammershøi-serien er designet av norske Hans-Christian Bauer, og er mer klassiske og autentiske vaser som alle kommer i én farge. Disse har slått så godt an at Kähler stadig kommer med  nye fargevarianter av de populære vasene. I begynnelsen av 2017 presenterte de en helt ny serie, som rommer både historie og nytenkning. Da lanserte de en unik serie av sparedyr som har sin inspirasjon fra 1920- og 1930-årene, den gang Nils Kähler arbeidet på verkstedet. På kort tid ble de mestselgende i Kähler sin historie, og det er vel noe slikt de håper på igjen.  Sparebøssene har gjennomgått en forvandling, men tankene

bak er de samme: Kunsthåndverk av høy kvalitet, og mål om at levende fantasi og god design går godt sammen.

En smak av design

Kähler har utvidet sin horisont ved å etablere egne restauranter, og definerer dette som et eget kunsthåndverk. Ambisjon er å fortsatt bringe godt håndverk ut til folket, gjennom moderne fortolkninger av gamle, velkjente regionale matkonsepter. Reiser du til Danmark kan du nå booke bord ved en av Kählers design- og gastronomiuniverser, hvor du kan opplev kjøkkener med fokus på moderne fortolkninger av tradisjoner, klassisk håndverk samt rene råvarer og autentiske smaksopplevelser.