Georg Jensen

Georg Jensen er et dansk designfirma som ble grunnlagt i 1904 av sølvsmeden med samme navn. Selskapet er kjent for sine produkter av høy kvalitet designet av kjente formgivere som Arne Jacobsen, Sigvard Bernadotte og Maria Berntsen. I sortimentet finner du et tidløst estetisk design som spenner seg fra kjøkkenutstyr og interiørdetaljer som skåler, bestikk, tekanner og lysestaker, til smykker, klokker og produkter til hjemmet.

Georg Jensen prøvde å skape demokratisk design, med både skjønnhet og funksjonalitet. Stilen hans tilhørte datidens Art Nouveau-linjer, med et personlig særpreg som man kan se den dag i dag, gjennom flytende former og stiliserte blomster i sine utsøkte skulpturelle utsmykninger.

Bestikk

Få, om noen, har produsert så mange designklassikere i sølv som Georg Jensen, og da spesielt bestikk mønstre. De fleste av de store designerne til Jensen har utviklet designere minst et mønster, hvorav mange er umiddelbart gjenkjennelig. Utvalget av mønstre kan på en måte bli sett på som en illustrasjon på utviklingen fra tidlig til midten av det 20. århundre design, med alle de store stiler representert, fra art nouveau av Lilly of the Valley (Jensen 1906) til modernismen i romfartsalderen av Caravel (Koppel 1957).

Det er produsert i overkant av 60 forskjellige bestikk design i sølv på et eller annet tidspunkt av Georg Jensen. Mange av disse er imidlertid ikke fullstendige mønstre i den forstand at de var tilgjengelige for salg. Dette etterlater oss med 32 fulle mønstre i sølv, alle unntatt én av disse var i produksjon i perioden 1906 til 1966. De mest populære designene ble gjengitt, og noen er fortsatt i produksjon i dag.

Koppel klokke

Folk har en tendens til å tenke på Georg Jensen som lager vaser, lysestaker og skåler i sølv, men det er faktisk en 100 år gammel institusjon som har skapt produkter som over tid har blitt ikoner i dansk design. Et slikt ikon er Koppel klokken. Den er oppkalt etter sin designer Henning Koppel (1918-1981) som begynte å jobbe for Georg Jensen etter slutten av andre verdenskrig i 1946. Hans første kolleksjon – en serie av koblede halskjeder og armbånd som lignet ryggvirvler til hval og mikroskopiske organismer – var banebrytende, ikke bare for Georg Jensen, men også for smykkedesign på den tiden.

Selv om klokken ved første øyekast kan se ut som et standard design, var den ved lansering i 1978 et rent, moderne og estetisk uttrykk som var veldig i strid med det styrende estetiske på dem tiden. Selv om klokken stammer fra 1978, er dens utseende fortsatt veldig moderne. Dens mangel på detaljer på urskiven føles merkelig utfordrende, spesielt når du ser på trenden for klokker som har rikelig med detaljer å vise til.

Det rustfrie stålet ser så glatt og flytende ut, at det er som om den er laget av kvikksølv og klar til å smelte når som helst. I tråd med Koppel designfilosofi , fungerer denne klokken like godt til dongeri, som en kjole fra Alexa Chung eller lær (selv om man kanskje kan sette strek ved skinnbukser). Nesten alt virker å understreke den organiske naturet av uret og kontrasten med ultra-moderne elementer.