Svensk design

Sverige blir ansett internasjonalt som omfavner alt som er best om skandinavisk design. Denne stilen – ofte omtalt som minimalistisk – utviklet seg under andre verdenskrig, med rene, enkle linjer og et sterkt fokus på funksjonalitet.

Pionerer i det svenske designfeltet er industridesigneren Sixten Sason og tekstildesigner Märta Maas-Fjetterström, som tidlig i det 20. århundre begynte å adoptere en industridrevet tilnærming til design. Etter andre verdenskrig begynte svensk design å få en større innflytelse: de ledende navnene var møbeldesigner Bruno Mathsson, tekstildesigner Astrid sampe og grafisk designer Anders Beckman, som senere grunnla Beckmans College of Design. I tillegg til det skandinaviske designaspektet, har et kjennetegn ved svensk design gjennom årene vært en sosialt orientert stil som gjenspeiler folks livssituasjon.

Svenske møbeldesign har vært svært vellykket, med alt fra pinnestoler, Windsor stoler – som fortsatt er svært populært – til mer avanserte, men likevel praktiske møbler. Svensk håndverk er mer vital og har et bredere spekter av uttrykk i dag enn noen gang før. Du kan nå finne alt fra tradisjonelle håndverk, med glass og samisk håndverk som to av de mest populære stilartene, til spennende moderne design og materialer. En årsak til dette mangfoldet er en tendens til å stille spørsmål ved etablerte tilnærminger som tidligere har vært vanlig ved svenske håndverkshøgskoler.

Ny tidsepoke

For omtrent ti år siden, begynte et økende antall studenter og nyutdannede å skifte fokus fra en dyp interesse for teknologi, materialer og funksjon mot en nytt ønske om å fortelle en historie med det de har gjort, ved å bruke objektene for å kommentere vår tid og egne aktiviteter. Som en del av denne prosessen, ble den kommersielle kulturen og dets ulike manifestasjoner i plassert på linje med den mer tradisjonelle estetikken.

Kjente designere

Sverige har mange talentfulle designere som jobber over hele verden for svenske selskaper som IKEA og H&M. Andre arbeider under sine egne navn, for eksempel arkitektene og designerne Claesson Koivisto Rune og Thomas Sandell, og glasskunstner og designer Ulrica Hydman-Valliens, som produserer keramikk, akvareller og tekstiler samt malt glass og akrylmalerier.

Den moderne svensk designscene har mange eksponenter med internasjonale omdømme. De omfatter Monica Förster, som har skapt noen av de mest kjente objektene i svensk moderne design. Hun blander ren form med ny teknologi og engasjerer seg i alt fra industriell design til møbeldesign. Förster har jobbet for kunder som Cappellini, Svenskt Tenn og Richard Lampert. Thomas Bernstrand er designeren bak prisvinnende produkter som Gobble coat rack og People lenestol. Han studerer ved Konstfack og arbeider ved Bernstrand Design Studio, som han startet i 1999.

Bærekraftig utvikling

Svenske designere fokuserer i økende grad på bærekraftig utvikling. Dette legger ikke bare verdi på produktene, men øker også sin internasjonale konkurranseevne. Designeren blir en naturlig kobling mellom produsent og forbruker. På lang sikt kan gode designløsninger bidra til en bærekraftig utvikling.

Økodesign-direktivet, et initiativ lansert av EU i arbeidet med å kutte energibruken med 20 prosent innen 2020, har også hatt en effekt på svensk design. Kravet innebærer at produktene må oppfylle visse energieffektivitet standarder hvis de skal brukes innen EU.

Norrgavel, grunnlagt i 1993 av Nirvan Richter, har adoptert en humanist, økologisk og eksistensiell tilnærming. Selskapet selger møbler designet av Richter, samt innredningsdetaljer. De har en klar filosofi om bærekraft og var det første selskapet i Sverige som ble tildelt det nordiske miljømerket Svanen for møbler til hjemmet. I 1999 vant de Möbelbranschens Miljöpris, som deles ut i samarbeid med WWF.

Bolon er en tradisjonell familiebedrift som lager tepper. I 2003 ble det overtatt av tredje generasjon, søstrene Marie og Annica Eklund, som designer vevde gulvtepper for kreative, inspirert miljøer. Teppene er basert på gjenbrukbare råvarer og inneholder ingen skadelige tilsetningsstoffer. Bolon har også jobbet for de mest respekterte motehusene, senest Missoni.