Finsk design

Finsk design er ikke bare noe du ser – det er noe du opplever. Det begynner i det øyeblikket du går av flyet på Helsinki Vantaa lufthavn, følger deg overalt og blir hos deg lenge etter at du har reist igjen. Helsinki tiltrekker seg design og arkitekturfans fra hele verden. Finsk design er preget av minimalisme og rene linjer, hvor den finske modernismen fra 1950-tallet er spesielt populær. Moderne finsk design kombinerer disse tradisjonene med de siste nyvinningene.

Finsk design er mer enn bare et pent objekt. Det er en måte å leve på. Designen er vevd sømløst inn i hverdagen og omgir deg overalt. God design er tidløst. Når du finner noe som fungerer du holder den. Ingenting er for gammel. Som den berømte finske arkitekten og designeren Alvar Aalto sa en gang: “Ingenting er gjenfødt, men det er heller ikke helt borte. Og det som en gang har blitt født, vil alltid dukke opp igjen i en ny form”.

De friske, sterke farger av finske tekstildesign er perfekte uttrykk for finske barn som vokser opp med en sterk følelse av design. Finsk design betaler oppmerksomhet til detaljer. Alt er designet med omhu. Stien du går langs, måten en stol føles når du sitter i den, den spesielle måten blomstene er innpakket på. Og gjort vakkert for deg.

Marimekko

Marimekko er et finsk møbel-, tekstil og moteselskap basert i Helsinki. Selskapet gjorde viktige bidrag til mote på 1960-tallet. Det er spesielt kjent for sine fargerike trykte stoffer og enkle stiler, som brukes både i kvinners klær og møbler. To designere i særdeleshet, Vuokko Nurmesniemi, med sine tykke striper, og Maija Isola, med sine store enkle blomsterprint, har skapt hundrevis av karakteristiske mønstre og bidratt til å gjøre Marimekko til et kjent navn over hele verden.

Marimekko ble grunnlagt i 1951 av Viljo og Armi Ratia, etter at Viljo sin oljeklutfabrikk mislyktes og ble omgjort til en tekstilfabrikk. Armi spurte noen artistvenner om de var villig til å bruke sine grafiske design til tekstiler. For å vise hvordan stoffet kunne brukes, utviklet og solgte selskapet en linje av enkle kjoler med trykk. Når Finlands ledende industridesigner Timo Sarpaneva invitert selskapet til å presentere et moteshow (riktignok avlyst på kort varsel) i 1957 i Triennale i Milano, var dette en tidlig anerkjennelse av mote som en industriell kunst og Marimekko fikk en nøkkelrolle i prosessen. Plaggene ble til slutt vist frem i nærheten av Rinascente sitt eksklusive varehus av intet ringere enn Giorgio Armani.

Iittala

Iittala er et ledende selskap i moderne skandinavisk design. Konsernet har en sterk posisjon på sine hjemmemarkeder i Finland, Sverige, Norge og Danmark med sine merkevarer Arabia, Hackman, Iittala, Fiskars, BodaNova, Höganäs Keramik, Rörstrand, Raadvad og Høyang-Polaris. Internasjonalt fokuserer Iittala-konsernet på å skape vekst gjennom Iittala merkevare og Iittala butikker og sysselsetter cirka 1400 ansatte. Iittala Group er en del av den internasjonale Fiskars Corporation.

Det som startet som en glassfabrikk i Iittala, Finland, er ii dag generasjoner av essensielle objekter som er laget for å berike folks hverdag. Gjenstandene deres er karakteristiske, kan kombineres og multi-funksjonelle, med varig design som inspirerer til individuell bruk og uttrykk. De fokuserer på interiørdesign som varer livet ut, hvor kvalitet, estetikk og funksjonalitet er viktige verdier. De lager ikke barevakre gjenstander, men tidløs design som aldri vil bli kastet bort.