Dette er skandinavisk design

Skandinavisk design er en designbevegelse preget av enkelhet, minimalisme og funksjonalitet som dukket opp i 1950 i de fem nordiske landene Finland, Norge, Sverige, Island og Danmark. Mens begrepet Skandinavia bare refererer til de tre kongedømmene i Danmark, Sverige og Norge, kan den brukes på folkemunne å referere til alle fem av disse landene.

Lunningprisen var en nordisk formgivningspris som ble tildelt fremragende skandinaviske designere mellom 1951 og 1970, og var medvirkende til både å gjøre skandinavisk design til en anerkjent handelsvare, og i å definere profilen til skandinavisk design. Siden 2006 har tradisjonen rundt en nordisk designpris gjenoppstått med Forum AID Award.

Ideen om at vakre og funksjonelle bruksgjenstander ikke bare skal være tilgjengelig for velstående, men til alle, er et kjernetema i utviklingen av modernisme og funksjonalisme. Dette ble trolig mest realisert i etterkrigstiden i skandinavisk design. Den ideologiske bakgrunnen var fremveksten av en bestemt skandinavisk form for sosialdemokrati i 1950, samt den økte tilgjengeligheten av nye rimelige materialer og metoder for masseproduksjon. Skandinavisk design gjør ofte bruk av formpresset tre, plast, anodisert eller emaljert aluminium eller presset stål.

Konseptet med skandinavisk design har vært gjenstand for mange vitenskapelige debatter, utstillinger og markedsføringsagendaer siden 1950-tallet. Mange understreker de demokratiske designidealer som var et sentralt tema i bevegelse og reflekteres i retorikken rundt moderne skandinavisk og internasjonal design.

New Nordic

Akkurat nå virker det som verden ikke kan få nok av enkel, men slående estetisk design som kommer fra de nordiske landene, også kalt New Nordic. Men hva er det som gjør at New Nordic stilen har blitt så populært, fra Los Angeles til Beijing? Har det noe med tilnærmingen til livsstilen og hvordan folk lever, snarere enn farger og materialer? Eller er det en designtradisjon som er basert på funksjon og form som føles nyskapende i en tid da disponible ting føles utdatert og gammeldagse?

Skandinavisk design blir ofte kalt demokratisk design, fordi det er tilpasset massene, med produkter som er tilgjengelige, og at alle har råd til den. Men selv om det går under paraplyen massedesign, er formen alltid i fokus. Å fokusere på funksjonalitet samtidig som man klarer å skape skjønnhet er en viktig, men vanskelig balanse – som er det grunnleggende prinsippet for nordisk design. De mørke vinterdagene og noen timer med dagslys oppfordrer designere til å lage lyse og funksjonelle rom med tradisjonelle metoder og smart utnyttelse av råvarene som er tilgjengelig. Disse historiske prinsippene blir brukt i den nye nordisk designen, med brukervennlighet og enkelhet i fokus, og en veldedig estetikk.

New Nordic er et usedvanlig populært uttrykk akkurat nå. Designdemokratiet er i hjertet av New Nordic, og er sannsynligvis hjørnesteinen bak populariteten. Å få tilgang til vakker og funksjonell moderne design, med så mange mennesker, er et demokratisk syn på samfunnet. Nordisk design har bestått testen over tid takket være allsidigheten av minimalistisk design, kommersiell appell av funksjonalisme og goodwill av merker forankret i kvalitet.

Interessen for skandinavisk design har vokst på grunn av en ny bølge av kreativ energi fra unge nordiske designere. Deres design er innovativ, men holder fortsatt fast til skandinaviske tradisjoner: funksjonelt, ærlig og produsert etter de høyeste standarder for kvalitet og håndverk, kombinert med et egalitær mål for kostnader. Det kan ha tatt et halvt århundre, men skandinaviske designere tar endelig vare på det legendariske omdømmet fra sine forgjengere ved å utforske, bygge på og utfordre konvensjonene av deres arv. Den nyvunne globale appetitten for deres arbeid gjør det stadig mer sannsynlig at 50 år fra nå vil verden snakke om Legald eller Beller Fjetland i samme ærbødige tonefall som tidligere var reservert for Saarinen og Jacobsen.