Design House Stockholm

Design House Stockholm ble grunnlagt i 1992 av Anders Färdig, som tidligere hadde eid merkene Höganäs og Boda Nova. Ved hjelp av sin store kunnskap i prosjekteringsledelse fra disse selskapene, opprettet han et nettverk av selvstendige designere som ble plattformen for hvordan Design House Stockholm opererer i dag. I 1997 ble Design House Stockholm sin produktkolleksjon lansert, og startet med Harri Koskinen sin Block Lamp som umiddelbart ble en verdenssuksess. Block Lamp ble designet i 1996 – som fortsatt står blant Design House Stockholm bestselgende produkter, og har vunnet flere priser.Selskapet har utmerket seg som en utgiver av design snarere enn en gjennomsnittlig produsent, på samme måte et forlag jobber med forfattere: i stedet for å velge designere til å designe et bestemt produkt. Design House Stockholm lar designere presentere sine egne ideer, hvorav noen blir valgt for produksjon. Selskapet har som ambisjon å være et speilbilde av det aller beste innen skandinavisk design i dag. Begrepet “skandinavisk” henviser til en filosofisk og estetisk perspektiv, snarere enn geografi og nasjonalitet.

Over 60 uavhengige designere er representert i selskapets samling; inkludert internasjonalt kjente navn som Claesson Koivisto Rune, Form Us With Love, Harri Koskinen og Timo Sarpaneva. Selskapet har også utmerket seg ved for eksempel Family Chairs av Lina Nordqvist, Toupie salt og pepper shaker av Jessika Källeskog og ikke minst Block Lamp av Harri Koskinen. I 2013 lanserte Design House Stockholm en samling for kjøkken basert på Elsa Beskow illustrasjoner. Kolleksjonen er designet av Catharina Kippel og lansert i samarbeid med Bonnier-konsernet.

Design House Stockholm har åtte konseptbutikker : Nordiska Kompaniet i Stockholm og Gøteborg, Selfridges, Oxford Street i London, Frankfurt, Jönköping, Båstad, Zinc Details i San Francisco, Urban Home i Bangkok. Design House Stockholm sine produkter er også i salg ved fremtredende designbutikker som Museum of Modern Art i New York og Conran Shop i London og Paris.

Block Lamp

Harri Koskinen Block Lamp er et moderne samlestykke. To gjennomsiktige glassblokker er støpt ved høy varme for holdbarhet og unik tekstur. Formen på en lyspære er ferdig når de blir plassert sammen, og en LED lyspære (oppgradert i 2014) passer perfekt inn i blokken.  Lampen ble en umiddelbar suksess etter at den ble lansert i 1996, og har vært en del av Museum of Modern Art i New York sin samling siden 2000. Lampen er som tidligere nevnt blant Design House Stockholms mest populære produkter og har mottatt en rekke designpriser og utmerkelser.

Ideen til Block Lamp ble født under en workshop ved University of Art and Design i Helsinki. Elevene fikk i oppdrag å designe en gave til et bryllup, og Koskinen har gitt følgende forklaring på ideen sin: “Jeg hadde denne enkle formen som jeg ønsket i glass, og fikk ideen om å “pakke” noe inn i glasset. Jeg prøvde først et par snaps glass, men så skjedde det som alltid når jeg er i designprosessen – på et ubevisst nivå begynte jeg å redusere ideen”. Hver del av blokklampen er håndstøpt og gjennomgår en ekstremt lang kjølingsprosess for å unngå sprekker senere hvis de utsettes for sterke temperaturendringer. Den matte lyspæreformen er sandblåst.

Toupie salt & pepper shaker

Toupie er en  salt og pepper shaker designet av Jessika Källeskog. Settet gir litt lekenhet til middagsbordet, og ble inspirert av en snurrebass , en av verdens eldste menneskelige leketøy, kjent som en toupie på fransk. Den sjenerøse formen gjør at shakeren passer komfortabelt i hånden ved bruk. De er fylt nedenfra og er laget av steintøy.